Den lilla förrätten

Räkor under fluffigt täcke, enjoy!



Du behöver:

4 skivor toast
500 g räkor med skal
500 g sparris
1 tsk salt
1 tsk socker
1 dl majonnäs
1 äggvita
1 msk dijonsenap

1. Skala sparrisen och dela den på hälften. Koka den i vatten med socker och salt i 5-10 minuter. Kolla noga, den får inte bli för mjuk. Låt den rinna av. Skala räkora.

2. Rosta brödet och smöra det medan det ät varmt. Lägg sparrisen på brödskivorna och fördela räkorna ovanpå. Vispa äggvitorna till skum och blanda i majonnäsen, tillsätt senapen. Fördela smeten på räkorna. Gratinera i ugn i 225 grader i 8-10 minuter.

Den rödvita pajen



Detta lagade jag ochTara på sommaren. Ett recept som jag också hade på min födisfest!



Du behöver:

DEG
150 g smör
3 ½ dl mjöl
3 msk vatten

ÄGGSTANNING
2 ägg
3 msk mjölk
1 näve riven ost
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil

FYLLNING
2 tomater, skivade
½ paprika, tärnad
chevré
1 gul lök, skivad

1. Skär smöret i små kuber och nyp ihop med mjölet och vattnet.

2. Tryck ut degen i en pajform.  Nagga den med en gaffel. Lägg i kylskåpet en stund och lägg sedan in i ugnen i 225 grader i 10 minuter.

3. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen med hjälp av en gaffel.

4. Lägg tomaterna, paprikan, löken och chévren på pajbottnet. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen i 10-15 minuter.


Gissa var jag är??

Jo förhoppningsvis på borde jag vara på mat- & bokmässan :)
Berättar mer senare.

Jag längtar såå..

Till våra tävlingar nästa vecka! Tyvärr är ganska många från laget skadade, så vi får se hur det går. Förhoppningsvis bra!

Skall dessutom försöka komma ihåg kameran denna gång, så att jag kan lägga upp lite fina bilder här på bloggen :)

Bara det skulle bli 6.11.. :)

Kalvfilé à moi

Det blev över lite citroncreme från de tortellinin som vi åt för några dagar sedan. Då jag kom hem så skulle jag då laga lunch åt mig och så såg jag cremen och kalven och tänkte att man kanske skulle kunna mixa dem.
Resultatet såg ut så här:



Skär snitt i kalven och lägg in cremen (vilken ni hittar receptet till i detta inlägg). Stek.




Jag vill ha

Våfflor! Jag är så sugen på dem just nu. På sommaren brukar vi alltid då och då laga våfflor, men nu när skolan är i gång så hinner jag inte riktigt. Synd!



Våfflor är dessutom någonting som alla tycker om, och det är ju bra!
De här är faktiskt gjorda med färdig mix från butiken, vilket funkar jättebra om man inte har lika mycket tid eller ork!

Och ett supertips är att använda bubbelvatten istället för vanligt vatten så blir våfflorna mycket krispigare!


TISDAGSUNDERHÅLLNING

Ja... gissa vad jag gör på tisdagar...

Jo.. Jag tränar små flickor i ungefär 9-års åldern. Det är så sjuukt roligt! Flickorna är dessutom jätteroliga vilket gör det ännu roligare och det är så roligt att få rätta deras fel och hjälpa dem i olika rörelser. Förstås är det lite svårt i början men man lär sig! :) Och nej, jag menade inte att det är roligt att säga att de gör fel, men man blir så glad då man har sagt rätt sak så att de förstår vad de skall rätta och rörelsen blir bättre.

Usch det känns så dumt sedan om det händer något men det är ju inte alltid ens fel, och det är inte så farligt! Dessutom lär man ju sig av sina misstag!


Bild lånad från google

Tacolåda

Skall just värma det som blev över från gårdagens goda tacolåda. Receptet hittarni på Tortelinas blogg.


Rabarbermarängpaj



Det här var en supergod paj som jag hittade på då det blev lite över av jordgubbs- och rabarberkompotten.
Mycket lyckat blev det och ganska nöjd över mig själv är jag för att jag hittade på det :)





BOTTEN:
1 dl socker
1 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
150 g smält smör

FYLLNING:
400 g rabarber
1/4 l jordgubbar
½ dl florsocker
½ dl strösocker
2 vaniljstänger
4 äggulor

MARÄNG
4 äggvitor
½ dl socker

1. Vispa ägg och socker. Blanda sedan i resten av ingredienserna till bottnet. Knåda ihop till en jämn deg och bred ut den i en pajform. Nagga med en gaffel och grädda i ugn i 175- 200 grader i 10 minuter.

2. Koka rabarber, jordgubbar och strösocker i ca 20 minuter, eller tills rabarbern blivit mjuk och det blivit mer som en kräm. Låt de 2 vaniljstängerna vara med så att krämen får god smak. Ta bort från plattan och låt svalna, plocka bort vaniljstängerna.

3. Blanda ner florsocker och äggulor då smeten har kallnat. Häll fyllningen över pajbottnet och grädda ytterligare 10 minuter.

4. Vispa äggvitorna till maräng och blanda försiktigt ner sockret. Bred ut marängen jämnt över pajen och grädda i ugn i 150 grader tills marängen fått en fin färg och inte är så kladdig inuti.

5. Stäng av ugnen, men låt pajen vara kvar där med ugnsluckan på glänt en stund efter att den är klar, så att marängen inte sjunker.


Rabarber- och jordgubbskompott

Äntligen har blogg.se fått tidsinställning! Jag älskar det och det är så enkelt och praktiskt! :)



Det här receptet hittade jag från tidningen Lantliv, en tidning med superbra recept, verkligen!

Det blev i varje fall jättegott och vi lagade det flera gånger under sommaren. Nej nu blev jag sugen. Måste laga det snart igen!



Du behöver:

500 g rabarber
250 g jordgubbar
1 dl socker
1 vaniljstång
1 dl kokosflagor eller riven kokos
1 liter gräddglass av fin kvalitet

1. Skiva rabarbern och skär jordgubbarna i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med sockret.

2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Rör om och låt allt sjuda utan lock i cirka 15 minuter. Låt svalna lite.

3. Rosta kokosen i en het panna i 1-2 minuter. Fördela kompotten i glas eller små skålar och toppa med glass och rostad kokos.





Servera det t.ex. i ett vinglas och toppa med vaniljglass, rostade kokosflingor och ett citronmelissblad.

Festmåltid



Här bjuder jag än en gång på kanske sommarens godaste middag!



Ört- och citronkyckling



Parmesan och sparris potatis



Jordgubb- och chevré sallad



Kiwi-lime salsa

Recepten hittar ni i detta inlägg. Rekommenderas!



Jag drömmer mig tillbaka till...



Kräftskivan - sommarens höjdpunkt!



Det finns inget bättre än en varm sommareftermiddag, en solnedgång, ett gott sällskap och lite kräftor!


Det rödvita morgonmålet

 


MYSPYS

Jag slår vad om att ingen har haft en lika skön och rolig kväll som jag hade igår! Marre och Tara hade nämligen gett en superkväll med dem till födispresent! Vi hade den igår och det var jätteroligt! Tack <3

Jag måste säga att kvällen började lite underligt med att jag skulle springa upp och ner i Marres trappa och räkna lägenheter.
En liten stund fick jag vänta på maten efter det medan jag fyllde lavendelmacaroons med chokladganache och fick höra, "Oi helvete Marre", Oi herregud, herregud" eller "Ugnen! Det här går inte så bra just nu".

Bilder lägger jag upp senare och recept får ni leta efter på deras bloggar, men medan ni väntar så skall jag lägga upp lite sushibilder!



Vi åt nämligen sushi idag!



Dessa bilder är lite äldre och för att komma till det inlägget trycker ni här.

Prinsesstårta



Detta är den bästa prinsesstårtan som finns! Jag lagade två tårtbottnar, alltså två gånger satsen för då blir kakan extra hög och fin.

TÅRTBOTTEN
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

VANILJKRÄM
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

FYLLNING
3 1/2 dl vispgrädde
hallonsylt

1. Gör tårtbottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda de torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet.

2. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Låt svalna innan du stjälper upp kakan.

3
. Gör vaniljkrämen: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud krämen på svag värme samtidigt som du vispar. Den får absolut inte koka. Låt den kallna.

4. Dela tårtbottnen i två delar. Vispa grädden och blanda en tredjedel i den kalla krämen.

5. Häll på lite mjölk med hjälp av en sked på bottnarna och låt det suga in sig en stund.

6. Bred sylten på två av bottnarna. Fördela vaniljkrämen på de fyra bottnarna och placera dem ovanpå varandra  så att det blir ett laget med sylt, ett utan, ett med och ett utan.
Lägg den grädden som blev kvar högst upp på tårtan så att det blir en liten kulle.
Lägg försiktigt den utkavlade marsipanen på tårtan och vecka och tryck till det mjukt runtom.

7. Lägg en riktig ros högst upp på toppen, och garnera med siktat florsocker om du vill!


Enjoy!



Den tårtan som jag lagade igår kväll till mammas födelsedag blev alldeles super.
Lägger snart upp ett litet tips angående prinsesstårtan ;)

UPDATE! Ahh, vad är det med blogg.se?! Detta inlägg hade också hamnat längre bak i arkivet, precis som min kyckling med gröna oliver. Nåja, nu är de i varje fall på rätt ställe :)



Kyckling med gröna oliver

UPDATE! Detta inlägg skulle egentligen publiceras på fredag, men hade i misstag hamnat längre bak i arkivet.


Gissade när jag vaknade idag? Och när jag började? Jo, jag började då 11.30 men vaknade 6.45 eftersom jag skulle baka färdigt mammas prinsesstårta och cupcakes :)
De blev alldeles super och håll ut, recepten kommer snart!

Idag åt vi på restaurang eftersom mamma hade födelsedag!
Men lilla glömska jag glömde såklart KAMERAN hemma, grrr!
Så istället för fina bilder så får ni det här goda receptet :)



Du behöver:

3 msk olivolja
2 msk smör
4 kycklingbröst
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 röda, gula eller gröna paprikor, urkärnade och skurna i bitar
250 g små fasta champinjoner, skivade eller delade i 4 delar
175 g tomater, skalade och halverade
1 1/2 dl torrt vitt vin
175 g urkärnade gröna oliver
4-6 msk tjock grädde
400 g torkad pasta
salt och peppar
färsk, hackad slätbladig persilja, till garnering

1. Hetta upp all olja utom 1 tsk samtsmöret i en stekpanna på medelgod värme. Lägg ikycklingbrösten och stek tills de fått gyllenbrun stekyta. Lyft upp dem ur stekpannan.

2. Lägg i lök och vitlök i stekpannan och fräs dem på medelgod värme tills de börjar mjukna. Tillsätt paprika och chaminjoner och stek i 2-3 minuter.

3. Tillsätt tomaterna och smaka av med salt och peppar. Lägg över grönsakerna i en ugnseldfast gryta och placera kycklingbrösten ovanpå.

4. Häll vin i stekpannan och koka upp på medelgodvärme. Häll vinet över kycklingen. Lägg lock på grytan och tillaga kycklinggrytan i 180 grader varm ugn i 50 minuter.

5. Lägg i oliverna i grytan och vänd ner dem. Häll över grädden, täck grytan med lock och koka i ugn i ytterligare 10-20 minuter.

6. Koka under tiden upp lättsaltat vatten i en stor kastrull på medelgod värme. Lägg i pastan och resten av oljan och koka i 8-10 minuter eller tills pastan har lagom tuggmotstånd. Låt den rinna av väl och lägg upp i en serveringskål.

7. Servera kycklingen direkt ur grytan, garnerad med hackad persilja, med pastan som tillbehör.
Man kan också fördela kycklingbröstenöver pastan och hälla över såsen.



Det här var i och för sig också fina bilder tycker jag, men maten är alltid så fint upplagd och på fina fat på restauranger.

Spagettigratäng

Halloj! Sriver snabbt ett inlägg innan jag skall iväg och träna mina småflickor :)
Äter gårdagens mat till lunch och det är supergott fortfarande! Spagettilåda är någonting som är mycket enkelt att laga och jättegott! Man kan egentligen slänga i vad man vill, in i ugnen och så är det klart!



1 grillad kyckling/4 grillade kycklinglår
6 dl kokt fullkornsspagetti
1 gul lök
½ gul paprika
½ röd paprika
½ grön paprika
olivolja
1 msk curry
2 dl hönsbuljong
2 dl mellangrädde
salt och svartpeppar
1 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.

2. Skala och hacka löken Skär paprikorna i mindre bitar. Häll lite olja i en kastrull. Tillsätt curry och bryn lök och paprika i någon minut. Häll i hönsbuljong och grädde och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Smörj en ugnsfast form och lägg i den kokta spagettin. Bena ur kycklingen och dela köttet i lagom stora bitar. Fördela kycklingbitarna över spagettin. Häll på såsen och blanda om lite. Strö över riven ost.

4. Sätt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med t.ex. en sallad.

Marres kanonmackor

Marre var då alltså så snäll att hon erbjöd sig att komma och hjälpa mig med födelsedagsmaten.

Medan vi fixade maten så lagade hon lite mellanmål åt oss. Det blev nämligen över lite "smet" över från välkomstbakelserna eller vad man skall kalla det. :)
























Blanda bara lite creme bonjour med dill, gravlaxbitar och salt och peppar. Bred ut på ett rostat bröd och volià!


Choklad pavlova på annat vis




Träningarna idag gick superbra! Allt lyckades, 1½ skruven på trampetten kom nästan varenda en och stå, likaså dubbelvolten. På stora trampolinen var jag lite tröttare men även där gick det ganska bra.

Dessutom fick vi veta en spännande grej men den tänker jag inte berätta än tyvärr!
Men jag är så glad att jag tänker bjuda på ett extra fint recept, nämligen choklad pavolova fast utan choklad och med bär!
Marängen och glassen smälter i munnen, och smaken av varmt och kallt blandar sig till en härlig kompination. Så sätter man ytterligare ett bär på skeden och den syrliga men ändå söta smaken kommer fram!

Enjoy :)

Du behöver:

6 stora äggvitor
350 g socker
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk maizena
vaniljglass
bär

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa långsamt i sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills massan blir hård. Tillsätt vinäger och maizena.

2. Lyft försiktigt marängen på plåten och forma den till en krans. Ställ plåten i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 150 grader, grädda 1-1 1/2 timme.

3. Pavlovan skall vara krispig i kanterna och kladdig inuti. Stäng av ugnen och lämna Pavlovan i ugnen med luckan lite på glänt tills den svalnat.

4. Servera med glass och bär.


Vitamin morgonmål



Blanda bara naturell med valfria frukter, jag använde banan och vinbär.


Morotskaka i ekan



Tara var på mitt lande så var det ganska grått och regnigt, men vi bestämde oss för att ändå hitta på något att göra, så vi bakade en morotskaka, min mammas favoritkaka faktiskt :)



Du behöver:

4 ägg
6 dl finrivna morötter
2 dl solrosolja
4½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk kanel

200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
30 g mjukt smör

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbart botten.

2. Vispa olja och socker och rör i ett ägg i taget. Vispa i de rivna morötterna. Vispa degen till en fin smet.

3.
Vispa ihop alla torra ingredienser och sikta försiktigt ner dem i smeten. Rör tills smeten är slät. Häll smetn i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader 55-60 minuter. Låt kakan svalna.

4. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren och bred den över kakan. Garnera efter smak.

Kakan är nästan godast sval och trivs bra i kylskåpet, så man kan bra laga den en dag i förväg.


Andreas och Taras puttriga feta bolognese




Denna ljuvliga bolognese mixade jag och Tortelina ihop under sommaren. Så underbart god! Jag åt säkert fem portioner :)

Du behöver:

1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3 tomater
rypsolja till stekning
250 g malet kött
½-1 dl chilisås
100 g créme fraiche
vispgrädde
½paprika
4 små morötter, finrivna
provence kryddmix
basilika, färsk
salt, peppar
fetaost
pasta
1 burk passerade tomater

1. Hacka löken, vitlöksklyftor enligt smak och bryn dem tillsammans med de tärnade tomaterna.
Ställ åt sidan då löken fått en gyllenbrun färg.

2. Bryn köttet i rypsoljan. Tillsätt chilisås enligt smak.

3. Tillsätt créme fraiche och lite vispgrädde i köttet. Rör om. Sänk värmen och låt puttra för sig själv.

4. Riv morötterna, tärna paprikan och blanda med köttet.

5. Tillsätt kryddorna enligt smak och låt puttra. Tillsätt de passerade tomaterna.
och samtidigt också de tärnade tomaterna.

6. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.

7. Servera med lite fetaost och basilikablad.






Hotellmorgonmål

För några dagar sedan åt jag detta till morgonmål. Hotell har alltid så ljuvliga morgonmål. Jag älskar att gå omkring och väjla mellan olika bröd, pålägg, frukter, juicer och müslin.





Ha en bra dag!

Nu skall jag iväg till skolgymnastiken, vi har innebandy. Ska bli kul:)

Cupcakes



2 vaniljstänger
150 g socker
3 stora ägg, rumsvarma
3 msk mjölk
150 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
185 g osaltat smör, rumsvarmt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Dela vaniljstängerna, skrapa ur fröna och blanda med sockret.

3. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål och mjöl, vaniljsocker,salt och bakpulver i en annan skål.

4. Blanda ner smöret och hälften av äggblandningen i mjölblandningen. Blanda ordentligt.

5. Tillsätt resten av äggblandningen.

6. Häll degen i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 18-20 minuter.


Dessa muffinsar är jättegoda, så nu är det bara att sätta igång!




Hemlagad tortellini

Hemlagad tortellini är något som är något alldeles extra. Dessutom är det roligt att stå och veva pastadegen.
Det här receptet kommer från en tidning och det är supergott!



DEG:

2 ägg
2 tsk olja
3 dl (durum)vetemjöl
lite salt
(ca 2 tsk vatten)

FYLLNING:

1- 1½ förpackning (150 g) getmjölksost (Chavroux)
1 kruka rucola
1- 1½ tsk rivet citronskal
lite salt
lite svartpeppar

1. Rör ihop ägg och olja i en bunke. Tillsätt mjöl och salt. Knåda degen några minuter. Lägg i en skvätt vatten om det behövs. Häll ut degen på bordet och fortsätt att knåda med händerna i ca 10 minuter så att degen blir elastisk. Svep in den i färskfolie och ställ den i kylen ca en timme.

2. Blanda nu getost med finskuren rucola, rivet citronskal och kryddor. Hur mycket fyllning det går åt beror på raviolinkuddarnas storlek, form och på hur tjock degen är.

3. Forma en längd av degen. Skär längden i 3-4 bitar om du använder pastamaskin. Kavla ut degen till mycket tunna plattor i pastamaskinen. Degen kan också kavlas ut för hand. Dela den i så fall i två bitar.

4. Skeda ut fyllning med hjälp av två skedar. Placera fyllningen med jämna mellanrum på degplattans ena "kant". Pensla degen med lite vatten i mellanrummen och vänd över den ofyllda degen.

5. Skär degplattorna i små fyrkanter, t.ex. med degsporre. Kläm ihop kanterna på raviolikuddarna väl med händerna.
Lägg de färdiga raviolina på en mjölad bricka. Koka sedan 2-3 minuter i rikligt med saltat vatten. Kuddarna är färdiga när de stiger upp till ytan.



Pyttipanna på rester



Ta gårdagens potatis och gårdagens kött. Stek dem en stund, och ett ägg om man tycker om det.
Och där har ni en enkel middag!

Äppelkaka



Denna äppelkaka var alldeles ljuvlig! Jag rekommenderar starkt!



2 dl råsocker
3 dl havregryn
5 dl dinkelsikt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g smör
4 syrliga äpplen
2 tsk malen kardemumma
1 msk malen kanel
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackad mandel

1. Särr ugnen på 175 grader. Blanda råsocker, havregryn, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Tillsätt ägget ett i taget och rör ihop.
Smält smöret och blanda ihop till en jämn smet.

2. Smörj och bröa en långpanna/en ugnsfast form med smör och häll i smeten. Skiva äpplena och tryck ner i smeten.
Toppa med kardemumma, kanel, nötter och mandlar.

3. Grädda äppelkakan i ca 20 minuter.


Halloweentävling hos Carolina

Carolina har en ljuvlig tävling där man kan vinna alla möjliga halloweensaker från Strössel & Annat.

Jag är såklart med och tävlar och det tycker jag också att ni skall vara. Tryck här för att komma till tävlingen!!

Nu har ni nämligen er chans att vinna bl.a. halloween muffinsformar, fladdermus-, häxa-, spöke-, häxhatt- och kattutstickare och sist men inte minst halloweenströssel!



”Jag tävlar hos Carolina om ett Halloweenpaket från Strössel & annat

Jag surfade runt lite på Strössel & Annats hemsida och de har superfina baksaker!



Min favorit bakform t.ex.

Kika gärna in på deras hemsida också!

Ha det bra :D

Ljuvlig, ljuvligare, Östermalmshallen

Jag älskar verkligen Stockholms hallar, både Östermalmshallen och Hötorgshallen. Om man bara hade det här hemma. Alla härliga skaldjur, fisk, kött, ostar, godis, frukter.
Då skulle man ju typ inte behöva en matbutik, utan man skulle bara köpa mat från hallarna varje dag!











Jag drömmer om den dag då dessa hallar finns även i Finland!

Pappas perfekta pizzor

Som ni såg tidigare så åt vi alltså pizza idag. Så här såg det ut då



men slutresultatet blev något helt annat.



DEG:

2 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
2 msk olja
ca 5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja och salt och därefter mjölet.
Lättast är det att göra detta ien hushållsmaskin men det går så klart också förhand.



Vi lagade alla möjliga olika sorters pizzor. Till fyllningen använde vi tomat, mozzarella, oliver, soltorkad tomat, lök, svamp, skinka, parmaskinka och så klart tomatsås och ost.

Mums!

De små vitaminkällorna

Nämligen



Mamma köpte en påse i Hötorgshallen då vi var i Stockholm. De är verkligen inte goda men nyttiga och dessutom behöver man bara äta 3-6 st per dag!

Jag läste lite på gojibaretc.se där jag fick veta mer om dessa mystiska bär. Visste ni t.ex. att:
I Asien säger man att om man äter gojibär så bl.a.

- blir man starkare och får mer energi
- blir man mer motståndskraftig mot bl.a. bakterier och virus
- får man bättre syn
- sover man bättre
- stressar man mindre
- får man starkare hjärta
- sänker man sitt kolesterolvärde

Det låter kanske lite för bra, men man vet aldrig. Men mycket vitamin får man i varje fall i sig! 3-4 bär per dag räcker.

Förutom vitaminer så innehåller det dessutom:

- 6 gånger mer betakaroten än i morötter
- komplett proteinkälla, innehåller 18 aminosyror
- bl.a. fosfor, järn, zink och kalcium
- mycket vitaminer som sagt, A-vitamin, B1-, B2- och B6-vitamin och E-vitamin
- viktiga fettsyror
- mycket antioxidanter, 10 gånger mer än blåbär



Så för er som har högt kolesterolvärde eller stressar mycket så är det bara att sticka iväg till butiken om köpa dessa fantastiska små bär!


Sneek peak



Vad kan det ligga här under?? Ett spöke eller?? Vi tittar..



That's right! En pizzadeg, för ikväll äter vi nämligen pappas pizza.

Vad ska ni äta idag?

Lamingtonmuffins



Dessa muffinsar fick jag lust att baka då min momi var hos oss. Konsistensen verkade jättekonstig men till slut blev muffinsarna riktigt goda!



6 1/4 dl vetemjöl
3 ½ tsk bakpulver
1 3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
125 g smör, smält
1 1/4 dl mjölk
3/4 dl visp- eller mellangrädde
3/4 dl kokos

3/4 dl visp- eller mellangrädde
50 g mörkchoklad, grovhackad
25 g smör
2½ dl florsocker

1. Förvärm ugnen till 175-200 grader.
Smörj en muffinsplåt med plats för 10 muffins.

2. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en stor skål och rör ner en blandning av vaniljsocker, ägg, smör, grädde.
Fördela smeten i formarna. Baka ca 20 minuter.

3. Chokladglasyr: Blanda grädde, choklad och smör i en liten kastrull och värm under omrörningutan att det kokar, tills choklad smälter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner florsockret lite i taget.
Täck över och kyl i 5 minuter, rör om då och då tills glasyren har en bredfast konsistens.


I'm in.....

...STOCKHOLM!!

Eller rättare sagt är jagpå väg hem. Jag glömde helt att berätta det, men jag hade i varje fall en jätterolig resa!

Godnatt! Ligger just nu i båten och skall just gå och lägga mig.

Räksallad som förrätt



Riv lite sallad, lägg på lite upptinade räkor, en toasthalva och en citronskiva och voilá, där är din förrätt!

7 km vattenskidning!!




På sommaren skidade jag sju hela kilometer!!! Vi hade just varit på picknick på en liten fin holme, och på tillbakavägen bestämde jag mig för att jag ville vattenskida, och det gjorde jag också.



Är det inte ljuvligt då man inte ser något annat än vatten och horisonten!



Jag måste säga att det nog brände i låren i slutet, men ändå blev jag lite besviken då jag måste sluta.




Citronlax



Det här är ett recept som vi testade på sommaren. Det är grillad lax med citronpeppar, citronsaft och lite citronskal. Med det hade vi bönor, ärter och morötter.

Idag åt vi det igen men den här gången stekt såklart. Men lika gott var det för det!


Trädgårdsätare



Den här lilla figuren blev tagen på bar gärning en morgon då vi vaknade. Inte undra på att alla våra växter blir uppätna, när man har ett litet tamt rådjur på backen!

Som tur så blev vår goda sallad inte uppäten! Vi åt av den idag och det var supergott!


Pappas supergoda hamburgare

Dagens middag blev min bästa pappas suveräna hamburgare! Denna gång som en rågvariant, faktiskt riktigt gott!



Övningstävlingar

Nu har jag just vaknat, riktigt utvilad.

Gårdagens "tävlingar" gick riktigt bra! De var egentligen menade för att vår seniortrupp skulle få en generalrepetition inför em, men vi fick då vara med som deras motståndare! Vi var såklart i olika klasser, de i klass 5 och vi i klass 4.

Allt som allt hade vi 5 fall, 2 på voltbanan och 3 på trampetten.

Alla gjorde ganska mycket nya rörelser och vi hade inte alls tränat på ström, så med tanke på det så är 5 fall inte så tokigt!

Själv föll jag en gång; på trampetten i rakvolt 540. Men det som jag är supernöjd med är att jag kom och stå i pikerad dubbelvolt! :)

En nya sak som jag också gjorde var volt-rondat-flick-rak360 på voltbanan! Den gick också mycket bra, mycket bättre än på redskapsprovningen faktiskt!

Lite senare får vi veta avdrag och poäng! Kanske idag på träningen...det blir spännande.

Inga bilder tyvärr eftersom kameran blev hemma :(

Hälsomorgonmål


Hummer



Detta åt vi en sommarkväll i solskenet. Jag älskar när man kan sitta och titta på solnedgången klockan 12, till skillnad från nu då solen går ner typ klockan  7.


Let´s go!

Nu ska jag iväg till övningstävlingen.

Önska mig lycka till :)

Armmuskler!



Att vispa maräng förhand!

Morgongröt med jordgubbar



Det perfekta morgonmålet nu på morognen eftersom jag har tävlingar på kvällen!

Koka din favoritgröt och servera med dina favoritbär eller frukter!


Lantbröd

Nu är det så att jag bakade ganska många bröd under sommaren, men hann inte ta blid på ett enda!
Här är i varje fall receptet, jättegott!

Surdeg:
25 g jäst
1½ dl vatten, 37 grader
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl rågmjöl

3 ½ dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 msk rypsolja
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
6 dl speltmjöl

1. Gör surdegen en dag i förväg. Smula söner jästen i en bunke, häll på det ljumma vattnet, rör om och häll i mjölet. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natten.

2. Häll resten av vatttnet i bunken, rör om och häll i salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 40 minuter under en bakduk.

3. Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma till två avlånga bröd. Skär 3 snitt i bröden och låt jäsa 30 minuter på en plåt inder en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Grädda ca. 30 minuter. Låt svalna på galler.

Croque monsieur



Dagens mellanmål: snabbt, gott och mättande!

Ajajaj

Mitt vänstra baklår år hårt och styvt som sten :/ Jag borde tänja men glömde det totalt igår. Snart har vi orientering i gymppan.

Ha en bra dag!

Bråttom

Ett snabbt inlägg förrän jag måste rusa iväg till mina träningar i Gloriahallen.
På lördagen har vi övningstävlingar så nu ska vi träna riktigt flitigt! :)

Ses senare!

FÖDISFEST

Nu är jag så trött. Jag har just firat min födis med mina kompisar. Kunde tyvärr inte bjuda alla :( Men vi hade i varje fall roligt, och åt mycket god mat :) (Som förresten kommer upp senare)
Jag vet att det här var ett jättetråkigt inlägg, men jag är bara så trött, och nu måste jag gå och diska :/

Gonatt :)

RSS 2.0