Lyx middag

Idag har jag såklart tittat på Viktorias och Daniels bröllop, och mellan bröllopstittandet så har jag också hunnit äta en jättegod middag. Dagens middag var ett nytt recept som vi hittade i tidningen Lantliv. Det blev ört- & citronkyckling med parmesan- & sparrispotatis och jordgubbssallad med brie. Till efterrätt blev det rabarber- & jordgubbskompott. Allt var som sagt jättegott, men också mycket lättlagat.

Ört- & citronkyckling

Ingredienser:

1 kruka persilja
1 kruka timjan
Flingsalt och nymald svartpeppar
1 ekologisk citron
1 dl olivolja
2 msk flytande honung
6 stora kycklingklubbor (vi använde kycklingbröst)

1. Hacka örterna tillsammans med 2-3 tsk flingsalt. Lägg det i en skål. Riv skalet från citronen och blanda i det. Pressa i saften. Häll i olivoljan och honungen och rör om.
2. Gnid in kycklingen med blandningen ordentligt, även innanför skinnet. Låt marinera i 30-60 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingbitarna och de urkramade citronhalvorna i en form och låt steka i ugnen i cirka 25 minuter. Stick ett snitt med en vass kniv i tjockaste delen, sipprar klar köttsaft ut är kycklingen färdig.

Det här var jättegott och kycklingen passade jättebra med citronen och örterna. Den här kcklingen var lite annorlunda marinerad än vad vi brukar ha, så det var också bra.

Parmesan- & sparrispotatis

Ingredienser:
1 kg kokt färskpotatis
2-3 färska gula lökar
250 g grön sparris
2-3 msk smör
2 msk olivolja
2 dl finriven parmesanost
Spadet från den stekta kycklingen
Flingsalt och nymald svartpeppar

1. Skiva potatisen grovt. Skiva lökarna.
2. Skär sparrisen i cirka 3 centimeter tjocka skivor och dela dem på längden.
3. Hetta upp smör och olja i en stor panna och bryn potatisen i omgångar. Rör inte så mycket utan låt skivorna få en knaprig stekyta.Salta och peppra. Ställ åt sidan.
4. Bryn lök och sparris lätt. Blanda ner potatisen i pannan. Salta och peppra lite till.
5. Häll i spadet från kycklingen och låt det fräsa ihop en minut.
6. Blanda till sist i parmesanosten och strö lite på toppen vid servering.

Det här var nästan det bästa. Otroligt gott! Parmesanen smalt så där ljuvligt runt potatisen och sparrisen passade jättebra till. Det här var superenkelt och det passar med nästan vad som helst!

Tyvärr är bilden inte så bra eftersom jag alldeles glömde bort att fotografera maten förrän vi kastade oss över den.

Jordgubbssallad med brie

Ingredienser:
1 l jordgubbar, sköljda och rensade
100 g blandade salladsblad, sköljda och torkade
2-3 färska röda eller gula lökar
Flingsalt och nymald svartpeppar
Olivolja
200 g brie (egentligen skulle det vara taleggio, men vi använde brie istället)
Balsamicokräm
Några basilikablad

1. Dela jordgubbarna. Lägg salladsbladen i en skål.
2. Skiva löken tunt och blanda i den tillsammans med lite olivolja och salt och peppar.
3. Vänd i jordgubbarna och lägg upp allt på ett stort fat.
4. Skiva osten och fördela den över. Ringla på lite balsamicokräm och dekorera med basilikablad. Servera genast.

Det här var jättegott. Att blanda lök med jordgubbar lät lite konstigt men det passade verkligen bra ihop.

Rabarber- & jordgubbskompott

Ingredienser:
500 g rabarber
250 g jordgubbar
1 dl socker
1 vaniljstång
1 dl kokosflagor eller riven kokos
1 liter gräddglass av fin kvalitet

1. Skiva rabarbern och skär jordgubbarna i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med sockret.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Rör om och låt allt sjuda utan lock i cirka 15 minuter. Låt svalna lite.
3. Rosta kokosen i en het panna i 1-2 minuter. Fördela kompotten i glas eller små skålar och toppa med glass och rostad kokos.

Detta var jättegott, och lite syrligt. Det passade jättebra ihop med den kalla glassen och kokosen.


Kommentarer
Postat av: Daniella - BakeCake

Vad gott! Den där jordgubbs- och rabarberkompotten måste jag testa!



Och nu har månadens andra tävling startat! Denna gång kan du vinna underbara produkter från "Lyckas med Mat". Tävlingen avslutas den 27 juni.



Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake

2010-06-20 @ 14:59:48
URL: http://bakecake.blogg.se/
Postat av: Andrea

Testa den! Den är verkligen god!



Såklart är jag med och tävlar! :)

2010-06-20 @ 18:11:09
URL: http://gympafantasten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0