Lantbröd

Nu är det så att jag bakade ganska många bröd under sommaren, men hann inte ta blid på ett enda!
Här är i varje fall receptet, jättegott!

Surdeg:
25 g jäst
1½ dl vatten, 37 grader
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl rågmjöl

3 ½ dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 msk rypsolja
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
6 dl speltmjöl

1. Gör surdegen en dag i förväg. Smula söner jästen i en bunke, häll på det ljumma vattnet, rör om och häll i mjölet. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natten.

2. Häll resten av vatttnet i bunken, rör om och häll i salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 40 minuter under en bakduk.

3. Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma till två avlånga bröd. Skär 3 snitt i bröden och låt jäsa 30 minuter på en plåt inder en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Grädda ca. 30 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0